Projectplan VIA 2019

SNN

Inhoud van het project
Er is een tekort aan begeleiders voor mensen met dementie en eenzaamheid. Er zit een gat in het aanbod tussen thuiszorg aan de ene kant en vrijwilligers aan de andere kant. Thuiszorg kan maar tot een bepaalde grens uren inzetten. Kwetsbare ouderen, bijvoorbeeld dementerenden, zijn daardoor vaak alleen en zonder hulp. Voor mantelzorgers betekent dit dat zij een druk en zwaar leven hebben en het water komt ze vaak al tot aan de lippen.

Doelstellingen
Met het Local Heroes Platform willen we twee partijen bij elkaar brengen, mantelzorgers en Local Heroes (betaalde vrijwilligers). Daarmee maken we een nieuwe groep helpers beschikbaar voor ouderen. De huidige manier van vrijwilligerswerk biedt niet voldoende continuïteit waardoor de mantelzorger er vaak niet op aankan. De gebruiker van het Platform (meestal de mantelzorger) kan namens de oudere zoeken in de buurt op de beschikbaarheid van Local Heroes. Er kunnen Hero Points worden gekocht waarmee de Local Heroes worden beloond. Hierdoor zijn de Local Heroes meer en langer betrokken bij het platform. Dit geeft de mantelzorgers meer rust en zekerheid. Dit vergroot het sociale netwerk in de buurt voor ouderen met dementie. De middelen die we hiervoor willen inzetten zijn: een platform met Gamification-elementen die het leuk en toegankelijk maken om mensen in je eigen buurt te helpen, Hero Points die kunnen worden besteed in een Shop en kant-en-klare pakketten die de meest voorkomende problemen van mantelzorgers oplossen.  

Uit te voeren werkzaamheden
Eerst wordt onderzoek gedaan naar de functionaliteiten die het Local Heroes Platform minimaal zou moeten bevatten. Hier hebben wij zelf al ideeën over, maar deze willen we nog bespreken met potentiële eindgebruikers. Vervolgens wordt op basis van deze data een prototype ontwikkeld, welke vervolgens wordt getest. Het doel van deze testfase is testen of de app technisch werkt en of we nog functionaliteiten missen die eindgebruikers graag zouden zien. Daarna wordt het prototype aangepast overeenkomstig de testperiode.